Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί πολύ σημαντική θρησκευτική γιορτή για την Ορθοδοξία, εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στη χώρα με γενικευμένους εορτασμούς και πανηγύρια, ειδικά σε νησιά που έχουν ναούς αφιερωμένους στην Παναγία.

Σύμφωνα με την εκκλησιαστική παράδοση όταν ο Ιησούς ήταν πάνω στο σταυρό και πριν την Ανάληψή Του έδωσε εντολή στον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή να φιλοξενήσει την μητέρα του. Έτσι και έγινε. Όσο ήταν εκεί η Θεοτόκος και προς το τέλος του βίου της, εμφανίστηκε σε αυτήν άγγελος Κυρίου, όπως είχε γίνει και στη γέννηση του Ιησού και της προανήγγειλε το θάνατο της ο οποίος θα συνέβαινε 3 μέρες μετά. Εκείνη αποφάσισε να κατευθυνθεί προς το όρος των Ελαιών για να προσευχηθεί όπως και ο Χριστός και ύστερα επέστρεψε στο σπίτι του Ιωάννη.

Εκείνη την εποχή οι Απόστολοι έλειπαν σε διάφορα μέρη για να διαδώσουν το Ευαγγέλιο και λέγεται ότι ένα σύννεφο τους συγκέντρωσε και τους έφερε στο σπίτι του Ιωάννη του Ευαγγελιστή  πριν την κοίμηση της Παναγίας.  Ήταν όλοι εκεί εκτός από τον Θωμά. Ύστερα από τρεις μέρες και όταν αυτός έφτασε για να προσκυνήσει και ζήτησε να ανοιχθεί ο τάφος της Θεοτόκου παρατήρησαν ότι το ιερό σκήνωμα της είχε αναληφθεί από το σημείο ταφής της στη Γεσθημανή.

Η γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου αποτελεί μια πολύ σημαντική θρησκευτική εορτή για την Ορθοδοξία και εορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα στη χώρα μας, ειδικά σε νησιά που έχουν ναούς αφιερωμένους στην Κοίμηση Της Θεοτόκου, όπως στην Τήνο (Παναγία η Μεγαλόχαρη και Ευαγγελίστρια), στην Πάρο (Παναγία η Εκατονταπυλιανή), στην Αμοργό (Παναγία η Χοζοβιώτισσα) κ.α.. Επίσης την μέρα εκείνη, επίσημη αργία για το κράτος, σε ολόκληρη τη χώρα διεξάγονται γενικευμένοι εορτασμοί και πανηγύρια, ενώ παράλληλα ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού γιορτάζει την ονομαστική του εορτή (Μαρία-Μάριος, Παναγιώτης-Παναγιώτα, Δέσποινα). 


SilverBrand panagia2 SilverBrand ment panagia SilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora