Η εκκλησία τιμά κάθε χρόνο τη μνήμη του Αγίου Στυλιανού του Παφλαγόνα στις 26 Νοεμβρίου.

Ο Άγιος γεννήθηκε στην Παφλαγονία της Μικράς Ασίας χωρίς αυτό να είναι απολύτως σίγουρο, καθώς εκεί φυλασσόταν το λείψανό του. Οι γονείς του αν και ήταν πλούσιοι, τον δίδαξαν να είναι εγκρατής, ολιγαρκής και να θεωρεί το χρήμα ως μέσο για να προσφέρει βοήθεια σε φτωχούς και αρρώστους.

Όταν οι γονείς του έφυγαν από τη ζωή, ο Άγιος μοίρασε όλη του την περιουσία στους φτωχούς. Αρχικά ασκήτεψε, έζησε σε μοναστήρι μαζί με άλλους μοναχούς. Έπειτα επέλεξε την πιο αυστηρή και δύσκολη μορφή του ασκητισμού, τον αναχωρητισμό, δηλαδή την πλήρη απομόνωση.

Ο Άγιος Στυλιανός αγαπούσε πολύ τα παιδιά και με θαυματουργικό τρόπο τα θεράπευε από διάφορες αρρώστιες που είχαν. Επίσης με τη δύναμη της πίστης και της προσευχής του πολλά άτεκνα ανδρόγυνα κατάφερναν να αποκτήσουν παιδιά. Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή, συνεχίζει όμως να κάνει θαύματα και μετά τον θάνατό του.

Στην αγιογραφία παρουσιάζεται ως γέροντας που κρατά με το αριστερό του χέρι ένα βρέφος, ενώ στο δεξί ένα ειλητάριο,(περγαμηνή τυλιγμένη γύρω από κυλινδρικό ξύλο).

Θεωρείται, λοιπόν, προστάτης των παιδιών γεννημένων ή αγέννητων, για αυτό επικαλούνται τη χάρη του άτεκνα ζευγάρια ή γονείς που το παιδί τους αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας.

Όσον αφορά τα λείψανά του, η Κάρα του βρίσκεται στη Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος, ενώ αποτμήματα (κομμάτια) βρίσκονται στα μοναστήρια Δαμάστα του νομού Φθιώτιδας, Δαδίου του ίδιου νομού, Λειμώνος στο νησί της Λέσβου και Κάτω Ξενιάς στην περιοχή Αλμυρός του νομού Μαγνησίας.


 panteleimon asimenies koumpi stylianos xilines koumpiSilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora