Στις 30 Νοεμβρίου κάθε έτους η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Ανδρέα, πολιούχου της Πάτρας.

Ο Άγιος Ανδρέας είναι ένας από τους δώδεκα αποστόλους και ο αδελφός του ήταν ο απόστολος Πέτρος. Γεννήθηκε στη Βηθσαϊδά Γαλιλαίας. Ονομάστηκε « πρωτόκλητος», επειδή πρώτος αυτός κλήθηκε από τον Χριστό να γίνει απόστολος.

Ήταν μαθητής του Ιωάννη του Προδρόμου. Ασκούσε όπως και ο αδελφός του Πέτρος το επάγγελμα του ψαρά, για αυτό ο Χριστός όταν τον ακολούθησαν, τους είπε πως θα γίνουν «αλιείς ανθρώπων», δηλαδή μεταφορικά ψαράδες ανθρώπων.

Η ιστορία της ζωής του μέχρι την Σταύρωση, την Ανάσταση και την Ανάληψη ήταν περίπου ίδια με των υπόλοιπων μαθητών του Κυρίου. Ο Άγιος Ανδρέας περιόδευσε σε διάφορες πόλεις και διέδωσε τον χριστιανισμό. Κατέληξε τελικά στην Αχαΐα που διέδωσε τη χριστιανική θρησκεία και έκανε πολλά θαύματα. Χαρακτηριστικά η Μαξιμίλλα η οποία ήταν η γυναίκα του ανθύπατου Αχαΐας Αιγεάτου, αφού ο Απόστολος τη θεράπευσε από τη βαριά ασθένεια που είχε, πίστεψε στον Χριστό. Αυτό, όμως, εξόργισε τον σύζυγο της και με την παρακίνηση ειδωλολατρών ιερέων συνέλαβε τον Άγιο και τον σταύρωσε σε χιαστό σταυρό (σχήμα Χ). Ο ανθύπατος Αιγεάτης δεν ήθελε να παραδώσει στους ευσεβείς πιστούς το λείψανό του, για να το θάψουν. Ο Θεός όπως πάντα προνόησε και έτσι την ίδια μέρα που πέθανε ο Άγιος, ο ανθύπατος τρελάθηκε κι αυτοκτόνησε.

Λείψανά του φυλάσσονται στον ομώνυμο ναό της Πάτρας που είναι ο μεγαλύτερος ναός της Ελλάδας και ένας από τους μεγαλύτερους στα Βαλκάνια. Πιο συγκεκριμένα το μικρό δάκτυλο, μέρος της πάνω πλευράς από το κρανίο του και μικρά τμήματα του σταυρού στον οποίο μαρτύρησε, όλα τοποθετημένα σε ειδική λειψανοθήκη. Τεμάχια λείψανών του υπάρχουν και σε άλλες χώρες όπως στην Ιταλία, τη Σκωτία αλλά και την Πολωνία.


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora