Η Εκκλησία μας γιορτάζει την ανάληψή του στον ουρανό σε πύρινη άμαξα και όχι την κοίμησή του όπως γίνεται με άλλους Αγίους. Για τον λόγο αυτό τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του βρίσκονται πάντα σε ψηλό σημείο.

Ο Προφήτης Ηλίας έζησε και έδρασε κατά τον 9ο και 10ο αιώνα π.Χ. στην περιοχή που ονομαζόταν Γαλαάδ και πιο συγκεκριμένα σε ένα χωριό που ονομαζόταν Θέσβη. Κάποιο μέρος της ζωής του το πέρασε σε μια σπηλιά στο όρος Σινά καθώς τον κυνηγούσε η γυναίκα του βασιλιά Αχαάβ που ήταν ο βασιλιάς της περιοχής.

Στον Προφήτη Ηλία αποδίδονται πολλά θαύματα, όπως ότι με το λόγο του εμπόδισε τη βροχή να έρθει στον τόπο του για τρεισήμισι χρόνια, αλλά και επίσης ότι κατόπιν δικής του παράκλησης έφερε τη βροχή μετά από την ξηρασία. Επίσης λέγεται ότι ο προφήτης Ηλίας αξιώθηκε να ‘δει’ τον Θεό όταν κάποια στιγμή βρισκόταν στο Όρος Σινά. Δεν τον είδε με τα μάτια, τον αισθάνθηκε όμως κοντά του να περνάει με την μορφή απαλής αύρας.

Ο Προφήτης Ηλίας είναι ωστόσο γνωστός και για κάτι μοναδικό. Στις 20 Ιουλίου που τιμάται η μνήμη του ουσιαστικά η Εκκλησία μας γιορτάζει την ανάληψή του και όχι την κοίμησή του όπως γίνεται με άλλους Αγίους. Συμφώνα με το μαθητή του, και προφήτη επίσης, Ελισσαίο ο προφήτης Ηλίας δεν πέθανε, αλλά αναλήφθηκε στον ουρανό σε πύρινη άμαξα, για τον λόγο αυτό τα εκκλησάκια που είναι αφιερωμένα στη μνήμη του βρίσκονται πάντα σε ψηλό σημείο. Παρ’ όλα αυτά σύμφωνα με τις γραφές και την ερμηνεία των λόγων του Αποστόλου Παύλου ο Προφήτης φάνηκε να αναλήφθηκε στους ουρανούς γιατί ο Θεός το έκανε να μοιάζει έτσι όμως στην ουσία ζει ακόμα στη Γη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.


Profitis ilias 150 SilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora