Η Αγία Ελένη έδωσε εντολή για την ανέγερση των ναών της Γέννησης του Χριστού και της Ανάστασης, επίσης ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός.

Η φήμη αλλά και η μνήμη της Αγίας Ελένης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Άγιο Κωνσταντίνο καθώς υπήρξε η μητέρα του.

Για τα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν διασώζονται πολλές πληροφορίες πέρα από το ότι γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας και ότι ήταν ταπεινής καταγωγής. Σύμφωνα με άλλες ιστορικές πηγές λέγεται ότι εργαζόταν πριν το γάμο της με τον Κωνστάντιο Χλωρό σε κάποιο πανδοχείο.

Όταν ο σύζυγος της ανήλθε στην ιεραρχική κλίμακα της διοίκησης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας φαίνεται πως την απομάκρυνε από τη θέση της συζύγου για να τελέσει ένα νέο γάμο με την θετή κόρη του αυτοκράτορα Μαξιμιανού τη Θεοδώρα, που θα του προσέφερε περισσότερο κύρος αλλά και σταθερότητα για τη θέση που κατείχε. Η Αγία Ελένη τότε αποσύρθηκε στο πλευρό του γιού της Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι το τέλος της ζωής της.

Όταν ο Άγιος Κωνσταντίνος κατέκτησε τον αυτοκρατορικό θρόνο, η Αγία Ελένη έχαιρε μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης από τον γιό της ο οποίος έδωσε το όνομα της στη γενέτειρα της που μετονομάστηκε σε Ελενόπολη, της παραχώρησε τον τίτλο της Αυγούστας, αλλά και έκοψε και νομίσματα τα οποία είχαν τη μορφή της.

Η Αγία Ελένη ωστόσο έμεινε γνωστή στον Χριστιανισμό κυρίως για δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν το βίο της. Μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου αποφασίζει να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους όπου και θέτει ως στόχο την ανεύρεση του τόπου που έζησε και δίδαξε ο Ιησούς. Κατόπιν ανασκαφών που ξεκινούν κατόπιν εντολής της , θα έρθουν στο φως ο τόπος που γεννήθηκε ο Χριστός αλλά και τα μέρη στα οποία σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Μετά από αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη που χρωστάμε στην Αγία Ελένη εκείνη δίνει την εντολή με χορηγίες της αυτοκρατορίας για την ανέγερση των ναών της Γέννησης του  Χριστού και της Ανάστασης του που αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Χριστιανοσύνης. Επίσης η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός.

Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε μεταξύ του 327 και 328 μ.Χ. στη Νικομήδεια και το λείψανο της από εκεί μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο ναό των Αγίων Αποστόλων, από εκεί μετέβη σε ναό στη Ρώμη πρώτα και έπειτα σε ναούς της Βενετίας και του Βατικανού όπου παραμένουν έως και σήμερα.

Η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης τιμάται και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.

Διαβάστε για τον Άγιο Κωνσταντίνο.


SilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora