Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο, δημιουργημένη με αίμα μοναχών, χώμα και πηλό, μετά από επιδρομή Σαρακηνών πειρατών στη μονή.

Ο «Ταξιάρχης» του Ιερού Προσκυνηματικού Ναού των Παμμεγίστων Ταξιαρχών είναι πολιούχος του χωριού Μανταμάδου και προστάτης ολόκληρης της Λέσβου, αποτελώντας ένα από τα σπουδαιότερα προσκυνήματα όλης της Ελλάδας.

Η εκκλησία τον γιορτάζει δύο φορές τον χρόνο με μεγάλη θρησκευτική λαμπρότητα, στις 8 Νοεμβρίου και την Κυριακή των Μυροφόρων (δύο εβδομάδες μετά την Ανάσταση), φέτος στις 16 Μαΐου 2021.

Η θαυματουργή εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ προκαλεί δέος, καθώς είναι μία από τις ελάχιστες ανάγλυφες εικόνες σε ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο.

Σύμφωνα με τον θρύλο, η δημιουργία της έγινε με αίμα μοναχών που σφαγιάσθηκαν από Σαρακηνούς πειρατές το 900-1000 μ.Χ. Kατά την επιδρομή στην μονή, μοναδικός επιζών ήταν ένας νέος δόκιμος μοναχός, ο Γαβριήλ,  ο οποίος πρόλαβε να κρυφτεί στην οροφή της εκκλησίας. Από εκεί είδε τη μορφή του Αρχαγγέλου να φτερουγίζει πάνω από τα πτώματα των μοναχών-αδελφών του και απεικόνισε την μορφή του Ταξιάρχη με αίμα τους, χώμα και πηλό.

Την παραμονή της γιορτής του Αγίου πιστοί συρρέουν από χιλιόμετρα μακριά με κάθε μέσο, πολλοί δε με τα πόδια ή καβαλάρηδες στα στολισμένα άλογά τους. Προσκυνητές εναποθέτουν ως τάματα μικρά σιδερένια υποδήματα, «για να’χει ο Άγιος», καθώς σύμφωνα με την παράδοση ο Αρχάγγελος τα φορά τις νύχτες διατρέχοντας το νησί. Τα θαύματα που περιγράφονται είναι πολλά.


taxiarchis koumpiOla Ta Dora