Στο δείπνο αυτό υπήρξε ο άρτος που συμβόλιζε το σώμα του Ιησού και κρασί που συμβόλιζε το αίμα του. Αυτό λοιπόν το γεύμα αναβιώνουμε στη Θεία Λειτουργία.

Ο Μυστικός Δείπνος έλαβε χώρα στην Ιερουσαλήμ την τελευταία μέρα πριν την σταύρωση του Χριστού και σε αυτόν παρευρέθηκαν εκτός του Ιησού οι 12 μαθητές του. Την ανάμνηση αυτής της μέρας η Εκκλησία μας την μνημονεύει την Μεγάλη Πέμπτη. Κατά τη διάρκεια αυτού του Δείπνου ο Ιησούς διδάσκει την ταπεινοφροσύνη στους μαθητές του αφού έπλυνε ο ίδιος τα πόδια τους και έπειτα τους κάλεσε με τις γνωστές φράσεις: «…λάβετε φάγετε· τοῦτό ἐστι τὸ σῶμά μου…» και «…πίετε ἐξ αὐτοῦ πάντες· τοῦτο γάρ ἐστι τὸ αἷμά μου…» στην πρώτη Θεία Κοινωνία την οποία τους προτρέπει στη συνέχεια να μιμηθούν σε ανάμνηση Του. Στο δείπνο αυτό υπήρξε ο άρτος που συμβόλιζε το σώμα του Ιησού και κρασί που συμβόλιζε το αίμα του. Αυτό λοιπόν το γεύμα αναβιώνουμε στη Θεία Λειτουργία μέσα από το οποίο ο Ιησούς μας καλεί να κοινωνήσουμε δηλαδή να ενωθούμε με εκείνον. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε αυτό το δείπνο οι μαθητές ενημερώνονται  ότι ένας εξ αυτών θα τον προδώσει κάτι που αμέσως ταράζει τους μαθητές οι οποίοι αρχίζουν να ρωτούν ο καθένας αν είναι εκείνοι που θα τον προδώσουν. Στο τέλος ρωτάει και ο Ιούδας ο οποίος επιβεβαιώνεται πως αυτός θα έχει αυτό τον ρόλο και μετά από αυτό αποχωρεί από το Δείπνο. Σχετικά με τον Μυστικό Δείπνο αξίζει να διευκρινιστεί ότι δεν ονομάζεται έτσι γιατί ήταν σε κάποια μυστική τοποθεσία αλλά γιατί αποτελούσε μια τελετή μύησης για τους μαθητές από τον Δάσκαλο τους.

Ένα από τα πιο γνωστά έργα τέχνης με θρησκευτικό περιεχόμενο αποτελεί και η εκδοχή του Μυστικού Δείπνου που ζωγράφισε ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι σε έναν ολόκληρο τοίχο στο μοναστήρι της Σάντα Μαρία ντελε Γκράτσιε που βρίσκεται στο Μιλάνο. Το συγκεκριμένο έργο φτιάχτηκε μεταξύ του 1495 και 1497  απεικονίζει κατά πολλούς μελετητές την στιγμή που ο Ιησούς αποκαλύπτει στους μαθητές του πως κάποιος από αυτούς θα τον προδώσει. Συγκεκριμένη προσοχή δίνεται στις εκφράσεις των προσώπων των μαθητών οι οποίες αποκαλύπτουν ένα πλήθος διαφορετικών συναισθημάτων.


mustikos deipnos asimeniaOla Ta Dora