Η εκκλησία μας τιμά και εορτάζει κάθε χρόνο στις 17 Ιουλίου την Αγία Μαρίνα. Είναι πολιούχος της Ηλιούπολης, του νομού Αττικής και της Λέρου.

Η Αγία Μαρίνα γεννιέται στην Αντιόχεια της Πισιδίας, περιοχή που βρίσκεται στη Μικρά Ασία. Η μητέρα της φεύγει από τη ζωή, μετά από  λίγο χρονικό διάστημα, αφότου γεννιέται η Αγία. Ο πατέρας της, ιερέας των ειδωλολατρών, ζητά από μια γυναίκα χριστιανή να αναλάβει τη φροντίδα και την ανατροφή της. Η γυναίκα αυτή διδάσκει στην Αγία τις αρχές του χριστιανισμού. Η Αγία Μαρίνα σε ηλικία 15 χρόνων πληροφορεί η ίδια τον πατέρα της, Αιδέσιο, πως είναι χριστιανή. Αυτός αντιδρά οργισμένα και διώχνει τη Μαρίνα.

Αργότερα, ο έπαρχος Ολύμβριος δίνει εντολή να τη συλλάβουν και να την ανακρίνουν. Βλέποντας τη, όμως, γοητεύεται από την ομορφιά της, προσπαθεί να την πείσει να αλλάξει πίστη και να τον δεχτεί για σύζυγό της. Η Μαρίνα αρνείται να απαρνηθεί τον Χριστό. Εξοργισμένος, λοιπόν, ο έπαρχος υποβάλλει την Αγία σε φρικτά βασανιστήρια και τελικά την αποκεφαλίζει. Η κοίμησή της χρονολογείται το 308 μ.Χ., όταν ήταν 19 ετών.

Τα λείψανα της, σήμερα, βρίσκονται σε ομώνυμο ναό στην Αθήνα και η χείρα της στη μονή Βατοπεδίου του Αγίου Όρους.


 athanasius asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora