Κάθε χρόνο 8 ημέρες πριν το Πάσχα ή διαφορετικά 1 ημέρα πριν την Κυριακή των Βαΐων γιορτάζεται με μεγάλη λαμπρότητα η Ανάσταση του Λαζάρου, φίλου του Ιησού.

Ο Λάζαρος με τις αδελφές του Μάρθα και Μαρία φιλοξενούσαν αρκετά συχνά τον Ιησού στη Βηθανία. Κάποια στιγμή ο Λάζαρος αρρώστησε και οι αδελφές του ενημέρωσαν τον Ιησού και ζήτησαν να τον επισκεφθεί. Όμως ο Χριστός σκοπίμως αργοπόρησε να φτάσει. Όταν έφτασε ο Λάζαρος είχε ήδη τέσσερις μέρες που είχε φύγει από τη ζωή. Αφού παρηγόρησε τις αδελφές του πήγε στον τάφο του, προκειμένου να τον ξυπνήσει όπως είχε πει στους μαθητές του.

Φθάνοντας στον τάφο, με δάκρυα στα μάτια ζήτησε να τραβηχτεί η ταφόπλακα. Τότε με δυνατή φωνή είπε : «Λάζαρε βγες έξω». Ο Λάζαρος βγήκε έξω τυλιγμένος με τα σάβανα (λευκό ύφασμα με το οποίο καλύπτουν τον νεκρό αμέσως μετά τον θάνατό του) και αφού του τα έλυσαν επέστρεψε στο σπίτι του.

Ο Λάζαρος, λοιπόν, σύμφωνα με την παράδοση ήταν μόλις 30 χρόνων. Έζησε ακόμη τριάντα χρόνια και πέθανε στην Κύπρο. Η Ανάσταση του Λαζάρου προκάλεσε μεγαλύτερη οργή στους Εβραίους που θέλησαν να σκοτώσουν τον Λάζαρο καθώς και τον Χριστό.

Το Σάββατο του Λαζάρου δεν τελούνται μνημόσυνα με κόλλυβα, παρά μόνο αν παρουσιαστεί ανάγκη τελείται ένα τρισάγιο. Επίσης είναι μέρα που συνήθως οι ερημίτες επιστρέφουν στο μοναστήρι, εγκαταλείποντας τις σκήτες τους, για να συμμετάσχουν στη Μεγάλη Εβδομάδα. Τέλος οι νοικοκυρές φτιάχνουν ψωμάκια που μοιάζουν με σαβανωμένο άνθρωπο, τα γνωστά λαζαράκια, ενώ τα παιδιά λένε τα λαζαρικά, τα κάλαντα εκείνης της ημέρας.


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora