Κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου η εκκλησία μας γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες γιορτές, τα Θεοφάνια που είναι γνωστά και ως Επιφάνια ή Εορτή των Φώτων ή Φώτα.

Εορτή η οποία θεσπίστηκε τον 2ο αι. μ. Χ. Αυτή αναφέρεται στο γεγονός πως φανερώθηκε η Αγία Τριάδα, όταν βαπτιζόταν ο Ιησούς.

Κατόπιν θείας εντολής ο Ιωάννης ο Πρόδρομος, γιος του Ζαχαρία και της Ελισάβετ βάφτισε τον Ιησού στα νερά του Ιορδάνη ποταμού. Αρχικά, βέβαια, μόλις ο Χριστός παρουσιάστηκε και ζήτησε να βαπτιστεί, ο Ιωάννης αρνήθηκε υποστηρίζοντας πως αυτός θα έπρεπε να βαπτιστεί από τον Κύριο. Ο Ιησούς αποκρίθηκε πως ήταν αίτημα του Θεού να τον βαπτίσει. Την ώρα, λοιπόν, της βάπτισης φανερώθηκε, φάνηκε δηλαδή ο Θεός στη Γη ( Θεοφάνια). Το Άγιο Πνεύμα κατέβηκε με τη μορφή περιστεράς και ακούστηκε η φωνή του Θεού από τον ουρανό που είπε τα ακόλουθα λόγια: « Ούτος εστίν ο Υιός μου ο αγαπητός εν ω ευδόκησα», δηλαδή Αυτός είναι ο αγαπημένος μου Υιός, ο εκλεκτός μου.

Ο Χριστός με τη βάπτισή του αγίασε το νερό, μετατρέποντάς το σε νερό αγιασμού και συμφιλίωσης με τον Θεό. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το μυστήριο της βάπτισης, ένα από τα σπουδαιότερα μυστήρια της εκκλησίας μας.

Με τη γιορτή αυτή συνδέεται πληθώρα λαογραφικών στοιχείων όπως τα κάλαντα των Φώτων, η ανέλκυση του σταυρού, το γνωστό δηλαδή σε όλους τους ευσεβείς πιστούς ως «πιάσιμο» του σταυρού. Ο αγιασμός των σπιτιών από τους ιερείς και ο χορός των καλικαντζάρων.


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora