Κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου εορτάζονται τα Εισόδια της Θεοτόκου στον Ναό, τα οποία στη Δύση είναι γνωστά ως Παρουσίαση της Παρθένου Μαρίας.

Είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της χριστιανοσύνης ανεξαρτήτως δόγματος. Αποτελεί θεομητορική γιορτή, δηλαδή εορτή που τιμώνται γεγονότα της ζωής της Παναγίας από τη γέννηση ως την κοίμηση.
Ο Ιωακείμ και η Άννα, οι γονείς της Παναγίας, προσπαθούσαν πάρα πολλά χρόνια να αποκτήσουν ένα παιδί. Αυτοί προσεύχονταν διαρκώς και παρακαλούσαν τον Κύριο να τους χαρίσει ένα παιδί, με την υπόσχεση- δέσμευση ότι θα το αφιέρωναν στον Μεγαλοδύναμο. Πραγματικά, η Άννα απέκτησε παιδί που τόσο πολύ το επιθυμούσαν με τον σύζυγό της Ιωακείμ. Ο Θεός, μάλιστα, την αξίωσε να γεννήσει την Παναγία, τη γυναίκα που θα έφερνε στον κόσμο τον Χριστό.

Σε ηλικία τριών ετών, το ανδρόγυνο σεβόμενο την υπόσχεση που είχε δώσει, οδήγησε την κόρη του στον Ναό. Εκεί την πήρε ο αρχιερέας Ζαχαρίας. Αυτός γνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο που θα διαδραματίσει η Αγία κόρη στην ενανθρώπιση του Κυρίου, την οδήγησε στα Άγια των Αγίων. Η Παρθένος Μαρία παρέμεινε δώδεκα χρόνια στο εσωτερικό του ναού και τρεφόταν με τροφή που της έφερνε ο αρχάγγελος Γαβριήλ. Βγήκε από το εσωτερικό του ναού , όταν ήρθε η στιγμή του Ευαγγελισμού.

Η εορτή ενώ βρίσκεται μέσα στην περίοδο της νηστείας για τα Χριστούγεννα, την ημέρα αυτή επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού και λαδιού.


SilverBrand panagia2 SilverBrand ment panagia SilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora