Η Αγία Αικατερίνη ή Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας ή Μεγαλομάρτυς Αγία Αικατερίνη γιορτάζει κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου. Θωρείται πολιούχος της πόλης Κατερίνης και της περιοχής Σητεία της Κρήτης.

Η Αγία καταγόταν από αριστοκρατική οικογένεια της Αλεξάνδρειας, ήταν κόρη του αριστοκράτη Κώνστα. Έτυχε, λοιπόν, επιμελημένης μόρφωσης. Πιο συγκεκριμένα σπούδασε ρητορική και γνώριζε τη λατινική, ρωμαϊκή και ελληνική φιλολογία καθώς και φιλοσοφία. Γνώριζε όμως πολύ καλά και τη χριστιανική θρησκεία την οποία είχε ασπαστεί.

Αν και έζησε σε περίοδο μεγάλων διωγμών, η Αγία με σθένος διέδιδε τη χριστιανική διδασκαλία και πως ο μόνος αληθινός Θεός ήταν ο Χριστός. Αυτή ήταν η αιτία που ο έπαρχος τη συνέλαβε. Αρχικά αυτός προσπάθησε με συζητήσεις να τη μεταπείσει, για να απαρνηθεί τον Χριστό. Όταν διαπίστωσε πως δεν τα κατάφερε, συγκάλεσε δημόσια ομιλία με αξιόλογους ρήτορες τους οποίους η Αγία Αικατερίνη αποστόμωσε και μάλιστα αρκετοί από αυτούς έγιναν χριστιανοί.

Ο έπαρχος μετά από αυτό το περιστατικό διέταξε να τη βασανίσουν προκειμένου να αλλάξει πίστη. Όμως η Αγία παρέμεινε ακλόνητη στην πίστη της, με αποτέλεσμα ο έπαρχος να προστάξει τον αποκεφαλισμό της.

Στις αγιογραφίες συνήθως παρουσιάζεται φορώντας στέμμα, σε καθιστή θέση να κρατά στο δεξί της χέρι καλάμι ή ιερό κλαδί φοίνικα, ενώ στο αριστερό σταυρό που ακουμπά σε ακιδοφόρο τροχό, έχοντας στο βάθος το όρος Σινά. Σύμβολά της στην αγιογραφία είναι ο ακιδοφόρος τροχός, η αιμοσταγής μάχαιρα, κλαδί φοίνικα, ιερός κάλαμος, βιβλία και το όρος Σινά.

Τα λείψανα της βρίσκονται στην Ιερά Μονή Σινά. Δάκτυλος της σε συλλογή των ανακτόρων του Μπάκινγχαμ. Απότμημα (τεμάχιο) των λειψάνων της στη μονή Χιλανδαρίου του Αγίου Όρους, στον ομώνυμο ναό της περιοχής Νέων Λιοσίων του νομού Αττικής αλλά και αλλού.


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora