Στις 30 Αυγούστου κάθε έτους εορτάζεται η μνήμη του Αγίου Αλεξάνδρου, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως.

Ο Άγιος Αλέξανδρος γεννήθηκε από ευσεβείς γονείς που τον μεγάλωσαν με χριστιανικά πρότυπα. Ήταν, όμως, περίοδος που οι χριστιανοί διώκονταν ανελέητα από τις ρωμαϊκές αρχές.

Ο Άγιος βαθιά θρησκευόμενος διακρίθηκε για την ευσέβειά του και τον ασκητικό τρόπο ζωής που είχε υιοθετήσει. Έτσι από διάκονος που ήταν αρχικά, ανέβηκε πολύ γρήγορα στα εκκλησιαστικά αξιώματα. Το κύριο μέλημά του ήταν η αντιμετώπιση των αιρέσεων που εμφανίζονταν την εποχή εκείνη με κυριότερη τον Αρειανισμό. Προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η αίρεση συγκλήθηκε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος το 325 από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο στη Νίκαια της Βηθυνίας. Ο αρχιεπίσκοπος Μητροφάνης έστειλε τον Άγιο Αλέξανδρο ως αντιπρόσωπό του.

Μετά τον θάνατο του Μητροφάνη, ο Άγιος τον διαδέχθηκε και υπηρέτησε ως αρχιεπίσκοπος της Βασιλεύουσας (Κωνσταντινούπολης), για διάστημα δεκαπέντε χρόνων. Πράγματι, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πατριάρχης ο Άγιος ανταποκρίθηκε σωστά στις δύσκολες συγκυρίες. Τότε ο Άρειος εξαπάτησε τον βασιλιά Κωνσταντίνο ότι δήθεν πίστευε ορθά. Έτσι ο βασιλιάς διέταξε τον Άγιο Αλέξανδρο να του επιτρέψει να μετέχει στη Θεία Κοινωνία. Όμως εκείνος λυπημένος προσευχήθηκε στο Θεό ζητώντας τη βοήθειά Του. Το πρωί που ο Άρειος θα πήγαινε στην εκκλησία, βρέθηκε το σώμα του σχισμένο και σκωληκόβρωτο, δηλαδή το σώμα του είχε γίνει τροφή για τα σκουλήκια.

Ο Άγιος «κοιμήθηκε» το έτος 337 σε μεγάλη ηλικία.


 panteleimon asimenies koumpi panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora