Ο Άγιος Φανούριος η μνήμη του οποίου τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Αυγούστου είναι πολιούχος της Ρόδου.

Ο Άγιος έγινε γνωστός ύστερα από αρκετούς αιώνες, μετά από την τυχαία ανακάλυψη της εικόνας του στο νησί της Ρόδου τον 14ο αι. μ.Χ. Καθώς εργάτες έσκαβαν σε παλιά σπίτια στη νότια πλευρά του παλιού τείχους, σε εκείνο το σημείο βρέθηκε αρχαίος ναός με πολλές παλιές και κατεστραμμένες εικόνες, μια από αυτές όμως ήταν διατηρημένη σε καλή κατάσταση, αυτή ήταν η εικόνα του Αγίου Φανουρίου.

Η εικόνα αυτή ήταν αυτό που λέμε συχνά: «μια εικόνα χίλιες λέξεις», καθώς με βάση την εικόνα γράφτηκε ο βίος αυτού του Αγίου. Πιο συγκεκριμένα ο Άγιος απεικονίζεται στη μέση ως στρατιωτικός κρατώντας στο δεξί του χέρι έναν σταυρό πάνω από τον οποίο υπάρχει αναμμένη λαμπάδα. Γύρω από τη μορφή του παρουσιάζονται τα δώδεκα φρικτά μαρτύρια που πέρασε λόγω της δυνατής πίστης του.

Τον αρχαίο ναό στον οποίο βρέθηκε η εικόνα, ανοικοδόμησε ο Νείλος και τον αφιέρωσε στο όνομα του θαυματουργού αυτού Αγίου, που όπως φαίνεται έγραψε και την Ακολουθία του.

Με το όνομά του έχει συνδεθεί το έθιμο της «φανουρόπιτας» ή « πίτας του Αγίου Φανουρίου», τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι συνήθως εφτά ή εννέα. Η επιλογή των αριθμών δεν είναι τυχαία, αφού αυτοί συμβολίζουν τα μυστήρια της εκκλησίας, τις ημέρες δημιουργίας και τα τάγματα τον αγγέλων. Πάντα όταν την φτιάχνουν οι πιστοί φροντίζουν να έχουν αναμμένο κερί και θυμίαμα.

Με αυτό τον τρόπο οι χριστιανοί ζητούν να τους φανερώσει κάτι που επιθυμούν ή να βρουν κάτι που έχουν χάσει, ενώ από την άλλη κάποιοι για να ευχαριστήσουν τον θαυματουργό αυτό Άγιο, ως ένδειξη δηλαδή ευγνωμοσύνης που τους βοήθησε.


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora