Οι δύο απόστολοι ονομάζονται και πρωτοκορυφαίοι κάτι που δείχνει τη μεγάλη αναγνώριση που έχουν και την ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους αποστόλους. Για τον λόγο αυτό η εκκλησία μας τιμά την μνήμη και των δύο στις 29 Ιουνίου.

Ο Απόστολος Πέτρος, ο οποίος ήταν και αδερφός του αποστόλου Ανδρέα και ένας εκ των δώδεκα μαθητών του Χριστού, γεννήθηκε στην περιοχή Βηθσαϊδά που βρίσκεται κοντά στη λίμνη Γεννησαρέτ. Στη συνέχεια διέμεινε στην Καπερναούμ από όπου καταγόταν η σύζυγος του. Πριν αναλάβει τα αποστολικά του καθήκοντα ήταν ψαράς στο επάγγελμα και πιθανολογείται ότι έχασε τη σύζυγο του γιατί δεν τον ακολουθούσε εκείνη όταν ξεκίνησε το ιεραποστολικό του έργο.

Ο Απόστολος Πέτρος ήταν παρών μαζί με τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο στην Μεταμόρφωση του Χριστού η οποία συνέβη στο όρος Θαβώρ. Επίσης όπως είναι ευρέως γνωστό ο Πέτρος ήταν ο μαθητής που αρνήθηκε τον Χριστό τρεις φορές. Λέγεται ότι τη βραδιά του Μυστικού Δείπνου και όταν ο Χριστός πήγε να πλύνει τα πόδια του Πέτρου εκείνος αρνήθηκε από ταπεινότητα μπροστά στο μεγαλείο του Ιησού ο οποίος τον νουθέτησε λέγοντας του ότι δεν μπορεί να έχει θέση δίπλα του αν δεν δεχόταν.

Υπάρχουν αρκετές θεωρίες που θέλουν τον Απόστολο Πέτρο ιδρυτή της εκκλησίας της Ρώμης ωστόσο από τα γραπτά και από έρευνες προκύπτει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει τελικά, μάλιστα λέγεται ότι ο Χριστιανισμός έφτασε στη Ρώμη από χριστιανούς που είχαν ακούσει τον Πέτρο σε ομιλία του στα Ιεροσόλυμα την Πεντηκοστή.

Ο χώρος βέβαια που μαρτυρά ο Πέτρος είναι η Ρώμη και πιο συγκεκριμένα στο Ιπποδρόμιο του Νέρωνα στις 29 Ιουνίου μεταξύ των ετών 64-67 μ.Χ. γι’ αυτό και η μνήμη του τιμάται εκείνη τη μέρα μαζί με αυτή του αποστόλου Παύλου. Εικάζεται ότι τα οστά του βρέθηκαν σε ανασκαφές κάτω από τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Ο Απόστολος Παύλος αποτελεί μια από τις πιο αξιοσέβαστες παρουσίες της Χριστιανοσύνης με πολύ και σημαντικό συγγραφικό έργο έχοντας γράψει περίπου τα μισά από τα βιβλία της Καινής Διαθήκης. Υπήρξε επίσης ένθερμος υποστηρικτής της παγκοσμιότητας της διδασκαλίας του Χριστού κάτι που του χάρισε τον χαρακτηρισμό «Απόστολος των Εθνών».

Ο Απόστολος Παύλος γεννήθηκε στην Κιλικία από γονείς με ιουδαϊκή καταγωγή και το εβραϊκό όνομα με το οποίο ήταν γνωστός ήταν Σαούλ. Έλαβε ανώτερη μόρφωση και έμαθε την ελληνική γλώσσα κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τις επιστολές που μας έχει αφήσει. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον αυστηρών αρχών στο οποίο η ευσέβεια και η τήρηση του νόμου ήταν ιδιαίτερης σημασίας.
Μετά τη μόρφωση του μετέβη στα Ιεροσόλυμα όπου υπήρξε ένθερμος διώκτης του Χριστιανισμού ενώ είχε ζητήσει να μεταβεί και στη Δαμασκό για να μπορέσει να κυνηγήσει και να καταδικάσει και εκεί τους Ιουδαίους που είχαν αλλαξοπιστήσει. Οι πράξεις του ήταν ορμώμενες από την πίστη και την αγάπη του για το ιουδαϊκό έθνος και θρήσκευμα.

Παρ’ όλα αυτά και περισσότερο με βάση τις δικές του μαρτυρίες η στροφή του προς το Χριστιανισμό ήρθε μέσα από την άμεση επαφή του με τον ίδιο τον Χριστό ο οποίος τον προσκάλεσε στο αποστολικό έργο. Ο Απόστολος Παύλος στις επιστολές του αναφέρει ότι είδε τον ίδιο τον Ιησού στο δρόμο του για τη Δαμασκό λίγες μέρες πριν την Ανάληψη του Κυρίου. Ήταν εκεί που του έγινε το ιδιαίτερο κάλεσμα αν και μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρξε διώκτης του Χριστιανισμού. Μάλιστα σύμφωνα πάλι με τις γραφές ο Ανανίας που ήταν μαθητής του Χριστού ήταν αυτός που τον βρήκε στη Δαμασκό και τον έκανε καλά από ένα πρόβλημα τύφλωσης που αντιμετώπισε για 3 μέρες και του είπε ότι φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα για να αναλάβει αυτό το σπουδαίο έργο. Στη συνέχεια βαπτίστηκε και κατηχήθηκε.

Έκτοτε το έργο του υπήρξε ιδιαίτερα πλούσιο με αρκετά ταξίδια που περιελάμβαναν αποστολικές περιοδείες και ομιλίες και ανάλογες βέβαια διώξεις από τους Ιουδαίους. Αυτό που ωστόσο αξίζει να αναφερθεί είναι ότι η πλούσια δράση του λήγει στη Ρώμη με τη φυλάκιση και τον μαρτυρικό του θάνατο με αποκεφαλισμό. Τα οστά του βρίσκονται στην Βασιλική του Αγίου Παύλου στο Βατικανό και είδαν το φως μόλις πριν μερικά χρόνια.


petros pavlos asimenia koumpi petros pavlos xilines koumpi SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora