Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής αποκαλούμενος και ως Ιωάννης ο Πρόδρομος είναι Άγιος και προφήτης του Χριστιανισμού. Αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς προφήτες του Χριστιανισμού αλλά ταυτόχρονα ήταν και σύγχρονος με την εποχή του Ιησού και μάλιστα ήταν αυτός που τον βάφτισε στον ποταμό Ιορδάνη.

Ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος ήταν συγγενής του Ιησού Χριστού από την πλευρά της μητέρας του και έξι μόλις μήνες μεγαλύτερός του. Ήταν απόγονος του ιερέα Ζαχαρία και της Ελισάβετ η οποία τον απέκτησε σε μεγάλη ηλικία.

Η ζωή του ήταν λιτή και ασκητική και υπήρξε αρκετά επικριτικός ως προς την αδικία και την ακολασία στην οποία ήταν βουτηγμένη η κοινωνία την εποχή εκείνη. Καταδίκασε απερίφραστα το γεγονός ότι ο Ηρώδης Αντύπας, τετράρχης της εποχής, συζούσε παράνομα με την σύζυγο του αδερφού του Ιωάννη Φιλίππου, την Ηρωδιάδα. Με αυτή του την πράξη προκάλεσε το μένος της οικογένειας με κατάληξη την φυλάκιση και τον αποκεφαλισμό του. Η παράδοση λέει ότι η Ηρωδιάδα έπεισε την κόρη της Σαλώμη να ζητήσει το κεφάλι του Βαπτιστή από τον Ηρώδη ως αντάλλαγμα για το χορό που εκείνος της ζήτησε στα γενέθλια του ως δώρο, το οποίο και έγινε.

Η μνήμη του Ιωάννη τιμάται 7 φορές μέσα στο έτος η πιο δημοφιλής ωστόσο είναι στις 7 Ιανουαρίου που ονομάζεται και Σύναξις του Ιωάννου του Προδρόμου. Το όνομα του Αγίου αποτελεί από τα πιο δημοφιλή του Χριστιανικού κόσμου και επίσης έχει αρκετές εκκλησίες αφιερωμένες στο όνομα του. Επίσης ο Άγιος Ιωάννης θεωρείται προστάτης του θεσμού της κουμπαριάς αλλά και των ασθενών που νοσούν από ελονοσία.


 silverbrand koumpi agios ioannis SilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora