Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας παρουσιάστηκε το 1929 και αρχικά συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού, όταν είχαμε την πρώτη δημόσια εμφάνιση της Θεοτόκου ως Μητέρας.

Η γιορτή της μητέρας ή ημέρα της μητέρας είναι αφιερωμένη στη μητέρα και τη μητρότητα. Γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε πολλές χώρες του κόσμου. 

Οι πρώτες αναφορές του εορτασμού εμφανίζονται στην αρχαιότητα όταν κάθε άνοιξη λατρευόταν η Γαία, ως η μητέρα-Φύση και ως η μητέρα των πάντων, θεών και θνητών.

Στη σύγχρονη εποχή η Γιορτή της Μητέρας καθιερώθηκε επίσημα στις ΗΠΑ τον 20ο αιώνα από μία δασκάλα, την Ana Jarvis, που είχε πρώτη την ιδέα να καθιερωθεί μια ιδιαίτερη ημέρα, για να τιμάται η μνήμη της μητέρας της.

Στην Ελλάδα, η Γιορτή της Μητέρας παρουσιάστηκε το 1929 και αρχικά συνδέθηκε με τη γιορτή της Υπαπαντής του Ιησού Χριστού στις 2 Φεβρουαρίου. Αυτή την ημέρα είχαμε την πρώτη εμφάνιση της Θεοτόκου ως Μητέρας. Μετά τη δεκαετία του '60 ο εορτασμός ατόνησε και σταδιακά, ακολουθώντας τα αμερικανικά πρότυπα, εορτάζεται πλέον τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. 

Όπου κι αν βρίσκεστε, μην ξεχάσετε να ευχηθείτε στη μητέρα σας... Χρόνια Πολλά!
Φέτος, η Γιορτή της Μητέρας πέφτει την Κυριακή 14 Μαΐου 2023.


SilverBrand mama blog 150NSilverBrand mama2 blog 150Nkosmimata koumpiOla Ta Dora