Οφείλουμε να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε μια ασημένια εικόνα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα υλικά από τα οποία αποτελείται.

 

Καταρχάς προτού φροντίσουμε μια ασημένια εικόνα θα βοηθούσε πολύ να γνωρίζουμε από τι αποτελείται. Αυτή αποτελείται από το ασημένιο «πουκάμισο» όρος που οι τεχνίτες συνηθίζουν να χρησιμοποιούν, όταν αναφέρονται στο σχέδιο του αγίου ή της παράστασης, (το οποίο σε πολλές περιπτώσεις έχει τοπικές επιχρυσώσεις, ενώ όλο το σχέδιο έχει υποστεί ειδικό βερνίκι προκειμένου η εικόνα να παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου) από την αγιογραφία ή την μεταξοτυπία που συνήθως είναι το πρόσωπο ή μεγαλύτερο τμήμα της εικόνας καθώς και το ξύλο το οποίο έχει βαφτεί, έχει λουστραριστεί.
 
Οφείλουμε, λοιπόν, όλοι μας να είμαστε πολύ προσεκτικοί, όταν αποφασίσουμε να καθαρίσουμε μια εικόνα. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε αλοιφές και καθαριστικά και οποιοδήποτε άλλο αντίστοιχο προϊόν καθώς υπάρχει κίνδυνος να επηρεαστούν τα υλικά από τα οποία αποτελείται και να φθαρεί ή να αλλοιωθεί η εικόνα.
 
Χαρακτηριστικά υπάρχει κίνδυνος να αφαιρεθεί το βερνίκι από το ασήμι με τη χρήση της αλοιφής που χρησιμοποιήσαμε για να καθαρίσουμε το μέταλλο. Ακόμη, να αλλοιωθεί το χρώμα της αγιογραφίας ή της μεταξοτυπίας και τέλος να σχηματιστούν λεκέδες ή να φθαρεί το λουστραρισμένο ξύλο.
 
Ο καλύτερος τρόπος για τον καθαρισμό της είναι να χρησιμοποιείται ένα μαλακό βαμβακερό πανί ή ένα πανί που χρησιμοποιούμε όταν θέλουμε να αφαιρέσουμε τη σκόνη από τα διάφορα αντικείμενα. Μια πολύ χρήσιμη συμβουλή είναι να μην βρίσκεται τοποθετημένη σε σημείο που τη βλέπει πολλές ώρες ο ήλιος για να μην αλλοιωθεί το βερνίκι. Σε περίπτωση όμως που μια εικόνα έχει υποστεί οποιαδήποτε φθορά, θα είναι κάλο να απευθυνθούμε σε κάποιο εξειδικευμένο εργαστήριο που ο έμπειρος τεχνίτης με τις γνώσεις του θα μας καθοδηγήσει σωστά δίνοντας μας πολύτιμες συμβουλές προκειμένου να μην μεγαλώσουμε παραπάνω την υπάρχουσα ζημιά.

 

Επιλέξτε από την πλούσια συλλογή μας μοναδικές Ασημένιες Εικόνες για κάθε περίσταση.


Asimi eikona a 109e koumpi metaxotypies