Στο σημείο όπου θανατώθηκε και θάφτηκε ο Άγιος Δημήτριος δημιούργησαν ένα ναό στη μνήμη του. Σε αυτό το σημείο του τάφου ανέβλυζε μύρο και έτσι αποδόθηκε στον Άγιο Δημήτριο το προσωνύμιο μυροβλήτης.

Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε, έζησε και έδρασε στη Θεσσαλονίκη τα χρόνια που αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Διοκλητιανός. Η οικογένεια του είχε αριστοκρατική καταγωγή και έτσι ο Δημήτριος κατάφερε να ανεβεί σύντομα στην ιεραρχία του στρατού καθώς ήταν αξιωματικός, έφτασε μάλιστα έως τον βαθμό του χίλιαρχου. Εκείνα τα χρόνια ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και για τον λόγο αυτό διώχθηκε από τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό καθώς εκείνο τον καιρό είχε βγει ένα διάταγμα που καλούσε σε άρνηση της πίστης στη θρησκεία αυτή. Αυτός ήταν και ο λόγος που δόθηκε η εντολή να φυλακιστεί και στη συνέχεια να βασανιστεί βάρβαρα για την πίστη του.

Την εποχή εκείνη ο Άγιος Δημήτριος είχε έναν μαθητή τον Νέστορα, ο οποίος ζήτησε να αντιμετωπίσει τον ειδωλολάτρη Λυαίο στους αγώνες που διοργάνωνε ο Μαξιμιανός. Στους αγώνες αυτούς ο Νέστορας πέτυχε να κερδίσει πανηγυρικά τον Λυαίο και να προκαλέσει την έντονη οργή του Μαξιμιανού με αποτέλεσμα να δώσει εντολή να θανατωθούν και οι δύο άμεσα. Στο σημείο όπου θανατώθηκε ο Άγιος Δημήτριος, εκεί τον έθαψαν και στη συνέχεια δημιούργησαν στη μνήμη του ένα ναό. Σε αυτό το σημείο του τάφου ανέβλυζε μύρο και έτσι αποδόθηκε στον Άγιο Δημήτριο το προσωνύμιο μυροβλήτης.

Το ιερό λείψανο του Αγίου φυλάσσεται στον ομώνυμο ναό της Θεσσαλονίκης η οποία τον έχει και πολιούχο Άγιο της. Η μνήμη του τιμάται στις 26 Οκτωβρίου και ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη η μέρα αυτή είναι επίσημη αργία και στην πόλη διεξάγονται εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Αγίου προστάτη της.


1026 Silverbrand dimitrios 1026 Silverbrand dimitrios xylines2 SilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora