Η 25η Δεκεμβρίου δεν είναι μόνο όμως εορτασμός γενεθλίων του Χριστού αλλά κυρίως ο εορτασμός της μέρας που ο Θεός έστειλε τον γιο του στον κόσμο για να τον σώσει δίνοντας του ανθρώπινη μορφή.

Ο Υιός του Θεού σύμφωνα με τις ιστορικές καταγραφές, αλλά και τις ευαγγελικές αναφορές που υπάρχουν, γεννήθηκε στην Ιουδαία τον καιρό που ο Ηρώδης βασίλευε στην περιοχή και αυτοκράτορας στη Ρώμη ήταν ο Καίσαρας Αύγουστος. Παλαιότερα η γέννηση του Χριστού εορταζόταν στις 6 Ιανουαρίου την ημέρα της Βάπτισης του Θεανθρώπου και ημέρα φανέρωσής του στον κόσμο. Ωστόσο, αργότερα διαχωρίστηκε και τοποθετήθηκε σε διαφορετική ημερομηνία η μέρα εορτασμού της Γέννησης.

Η 25η Δεκεμβρίου όμως δεν είναι μόνο εορτασμός γενεθλίων του Χριστού, αλλά κυρίως ο εορτασμός της μέρας που ο Θεός έστειλε τον γιο του στον κόσμο για να τον σώσει δίνοντας του ανθρώπινη μορφή. Ο Χριστός γεννήθηκε από την παρθένο Μαρία μετά την ‘Άμωμο Σύλληψη’, δηλαδή χωρίς να υπάρξει φυσική επαφή του Ιωσήφ με την Παναγία. Για τον λόγο αυτό η μητέρα του Χριστού άλλωστε ονομάζεται και ‘Αειπάρθενος’.

Η γέννηση αναφέρεται ότι έγινε σε κάποιο πρόχειρο κατάλυμα (γι΄αυτό έχουμε και το σύμβολο της φάτνης) και την στιγμή αυτή εμφανίστηκε στον ουρανό ένας λαμπερός αστερισμός. Ο αστερισμός, γνωστός και ως Άστρο της Βηθλεέμ ή Άστρο των Χριστουγέννων, οδήγησε έως εκεί και τους αναφερόμενους ως ‘Μάγους’ που πήγαν να προσκυνήσουν το θείο βρέφος. Στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ξεκάθαρα πότε οι Μάγοι έφτασαν να προσκυνήσουν καθώς αναφορά για αυτούς έχουμε μόνο στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο. Μαζί τους έφεραν δώρα για το βρέφος όπως λιβάνι, χρυσό και αρωματική σμύρνα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων εκτός από τον Χρήστο και την Χριστίνα γιορτάζει και ο Εμμανουήλ (που σημαίνει ο Θεός μαζί μας) και η Εμμανουέλα, ενώ σε κάποιες άλλες περιοχές τα δύο αυτά ονόματα γιορτάζονται την επόμενη μέρα των Χριστουγέννων, στις 26 Δεκεμβρίου.


 ihsous 3ihsous 2ihsousOla Ta Dora