Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Θεοτόκου Μαρίας. Θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών καθώς η ίδια απέκτησε τον απόγονο της σε γηραιά ηλικία.

Η Αγία Άννα ήταν η μητέρα της Θεοτόκου Μαρίας. Για τη ζωή της δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες και τις λίγες που γνωρίζουμε τις βρίσκουμε στο βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Έζησε στην περιοχή της Γαλιλαίας και παντρεύτηκε τον Ιωακείμ από τον οποίο αξιώθηκε να αποκτήσει, σε πολύ μεγάλη ηλικία και μετά από θερμές παρακλήσεις, την Παρθένο Μαρία, τη μητέρα Χριστού. Στη ζωή της είχε περίοπτη θέση η προσευχή προς τον Κύριο στον οποίο ευλαβικά και με υπομονή και πίστη ζητούσε να της χαρίσει ένα τέκνο. Και ο Θεός εισακούγοντας τις προσευχές τις ίδιας, αλλά και του συζύγου της Ιωακείμ την ευλόγησε να είναι για πάντα αξιομνημόνευτη ως η πρόγονος του Θεανθρώπου και να κατακτήσει έτσι μια θέση στο ευλαβικό στερέωμα των Αγίων της Ορθοδοξίας. Μάλιστα λέγεται ότι το χαρμόσυνο νέο μετέφερε στον Ιωακείμ ο Αρχάγγελος Γαβριήλ λέγοντας του ότι ο Θεός είχε εισακούσει τις προσευχές τους και δεν χρειαζόταν να είναι άλλο θλιμμένοι. Η Αγία Άννα είχε τάξει αν ο Θεός της χάριζε το παιδί που τόσο λαχταρούσε, εκείνη θα το αφιέρωνε στη χάρη Του και έτσι έγινε.

Η μικρή Μαρία έμεινε με την μητέρα της μόνο για 3 χρόνια και ύστερα την πήγε στον προφήτη Ζαχαρία που ήταν ιερέας στο ναό και την παρέδωσε, συνεχίζοντας τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής της με προσευχή και νηστεία.

Η Εκκλησία τιμά την μνήμη της στις 9 Δεκεμβρίου, ημέρα της κοίμησής της, αλλά και στις 25 Ιουλίου ημέρα της σύλληψης της. Επίσης η Εκκλησία την γιορτάζει και στις 9 Σεπτεμβρίου, την ίδια ημέρα μαζί με τον Άγιο Ιωακείμ. Θεωρείται προστάτιδα των άτεκνων ζευγαριών καθώς η ίδια απέκτησε τον απόγονο της σε γηραιά ηλικία. Τμήματα των ιερών λειψάνων της διασώζονται στις αγιορείτικες Ιερές Μονές Σταυρονικήτα και Κουτλουμουσίου, αλλά και στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννας στο Άγιο Όρος.


 annasilverbrand koumpi dora gia morasilverbrand koumpi asimenia kornizaOla Ta Dora