Ο Άγιος Σάββας για την πίστη και την ταπεινότητα του, απέκτησε το προσωνύμιο «παιδαριογέροντας», που δόθηκε σε αυτόν από τον Άγιο Ευθύμιο, λόγω του νεαρού της ηλικίας του.

Ο Άγιος Σάββας ο Ηγιασμένος (όπως τον ονομάζει η Εκκλησία μας)  γεννήθηκε το 439 και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στην Καππαδοκία και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μουταλάσκη, το οποίο αποτελεί προάστιο της σημερινής Καισάρειας. Σε ηλικία 8 ετών μετέβη στο μοναστήρι των Φλαβιανών, όπου παρέμεινε μέχρι την ηλικία των 18 ετών και έμαθε γράμματα, αλλά και το Ψαλτήρι απ’ έξω.

Από μικρός ακολούθησε τη χάρη του Θεού και αποφάσισε να αφοσιωθεί σε αυτήν. Έτσι στα 18 του χρόνια πήγε στην Ιερουσαλήμ για να προσκυνήσει τους Αγίους τόπους και από εκεί ακολούθησε το δρόμο προς την έρημο για να συναντήσει τον Άγιο Ευθύμιο. Εκείνος τον παρέπεμψε στο κοινόβιο του Αγίου Θεόκτιστου στο οποίο παρέμεινε για πολλά χρόνια και ασκήθηκε. Μάλιστα τόση ήταν η πίστη και η ταπεινότητα του που του αποδόθηκε το προσωνύμιο ‘παιδαριογέροντας’ λόγω του νεαρού της ηλικίας του. Κατάφερε δε με την αφοσίωση του στο Θεό να λάβει το χάρισμα της θαυματουργίας και να τελέσει αναρίθμητα θαύματα, κυρίως να θεραπεύσει ασθενείς.  Για τον λόγο αυτό το αντικαρκινικό - ογκολογικό νοσοκομείο Αθηνών φέρει το όνομα του.

Στη συνέχεια της ζωής του, αφού δημιούργησε αρκετά κοινόβια, έφτιαξε τη δική του Μονή η οποία λειτουργεί μέχρι τις μέρες μας και αποτελεί ένα από τα πιο ξακουστά μοναστήρια στους Αγίους Τόπους. Σε αυτή τη Μονή θάφτηκε μετά το θάνατο του και στη συνέχεια μεταφέρθηκε κατά την παράδοση στη Βενετία όπου παρέμεινε μέχρι και το 1965, έτος κατά το οποίο οι μοναχοί της Ιεράς Μονής του Αγίου Σάββα κατάφεραν να πάρουν πίσω το σκήνωμά του. Η μνήμη του τιμάται στις 5 Δεκεμβρίου που είναι και η μέρα της ‘κοίμησης’ του.


agios savvas koumpiSilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora