Στην Κέρκυρα, στην οποία ο Άγιος Σπυριδώνας τιμάται ως πολιούχος Άγιος, το ιερό λείψανό του βγαίνει σε λιτανεία 4 φορές το χρόνο για να τιμήσουν τις ισάριθμες φορές που ο Άγιος έσωσε το νησί.

Ο Άγιος  Σπυρίδων γεννήθηκε από μια ταπεινή οικογένεια και έζησε την ταπεινή και ευλογημένη ζωή του στο χωριό ‘Άσκια΄ της Κύπρου. Δεν έλαβε ανώτερη ακαδημαϊκή μόρφωση, αλλά λέγεται ότι είχε πάντοτε μαζί του όπου και αν πήγαινε την Αγία Γραφή. Στην αρχή της ζωής του εργάστηκε ως βοσκός αλλά αργότερα και αφού είχε παντρευτεί και  αποκτήσει μια κόρη, κατόπιν προτροπής των ιερέων αλλά και των κατοίκων της περιοχής στους οποίους ήταν ιδιαίτερα αγαπητός, έγινε και εκείνος ιερέας.

Κατά την παράδοση, ο Άγιος Σπυρίδων είχε υποφέρει για την πίστη του στο Θεό καθώς είχε συλληφθεί και βασανιστεί στους διωγμούς των χριστιανών και κατάφερε να επιστρέψει στην πατρίδα του ελεύθερος μετά το Διάταγμα των Μεδιολάνων που υπογράφηκε για την ανεξιθρησκία των λαών από τον αυτοκράτορα Μέγα Κωνσταντίνο. Στην περιοχή του ήταν πολύ αγαπητός, γνωστός και για τη βοήθεια που παρείχε σε όποιον την είχε ανάγκη. Ο Άγιος Σπυρίδων έφυγε από τη ζωή στα βαθιά γεράματα στις 12 Δεκεμβρίου 348 μ.Χ.

Μετά από αρκετά χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής στην οποία είχε γίνει επίσκοπος (Τριμυθούντα Κύπρου) αποφάσισαν την ανακομιδή των Αγίων λειψάνων του και παρατήρησαν ότι το σκήνωμα του είχε παραμείνει αναλλοίωτο και ευωδίαζε. Έτσι αποφάσισαν να χτίσουν μια λάρνακα για να μπορούν οι πιστοί να προσκυνούν τον αγαπημένο τους Επίσκοπο. Ωστόσο, μετά από αρκετά χρόνια όταν ξεκίνησαν οι επιδρομές των Αράβων ή συμφώνα με άλλες πηγές των Σαρακηνών στο νησί της Κύπρου, για λόγους ασφαλείας κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του λειψάνου στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί παρέμεινε μέχρι λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης, όταν αποφασίστηκε εκ νέου η μεταφορά του από κάποιον ιερέα. Το ιερό σκήνωμα μεταφέρθηκε, μέσω Θράκης, Μακεδονίας και Σερβίας, πρώτα στο χωριό Παραμυθιά Θεσπρωτίας και από εκεί στην Κέρκυρα. Οι κάτοικοι του νησιού «αγκάλιασαν» τον Άγιο με ιδιαίτερη χαρά και έχτισαν ναό για να στεγάσουν το λείψανό του το οποίο ,από την εμφάνισή του στο νησί, επιτέλεσε πάρα πολλά θαύματα. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια ότι ο Άγιος Σπυρίδωνας ονομάζεται και θαυματουργός καθώς τέλεσε πολλά θαύματα και όσο ήταν εν ζωή.

Στην Κέρκυρα στην οποία τιμάται ως πολιούχος Άγιος το ιερό λείψανο βγαίνει σε λιτανεία 4 φορές το χρόνο για να τιμήσουν τις ισάριθμες φορές που ο Άγιος έσωσε το νησί∙ την Κυριακή των Βαΐων για την απαλλαγή του νησιού από επιδημία πανώλης το 1629, το Μεγάλο Σάββατο γιατί το έτος 1533 το νησί επλήγη από μεγάλη καταστροφή της σοδιάς των σιτηρών, την 11η Αυγούστου για την διάσωση του νησιού από σφοδρή επιδρομή των Τούρκων το 1716 και την πρώτη Κυριακή του μηνός Νοεμβρίου 1673 για δεύτερη επιδημία πανώλης. Εκτός από την Κέρκυρα είναι πολιούχος του Μεσολογγίου, του Πειραιά και του Κίσαμου Κρήτης.


 spyridonspyridon 2spyridon 3Ola Ta Dora