Τιμάται ιδιαίτερα ως προστάτης Άγιος των ναυτικών αλλά και των ψαράδων, γι’ αυτό τον λόγο και η ημέρα της γιορτής του αποτελεί αργία για το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας.

Ο Άγιος Νικόλαος είναι από τους πιο αγαπητούς Aγίους της Χριστιανοσύνης. Η μνήμη του τιμάται και γιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου, που συμπίπτει με την ημερομηνία “κοίμησης” του. Γεννήθηκε και έζησε στα Πάταρα της Λυκίας (το σημερινό ‘Γκελεμίς’ Τουρκίας) από εύπορη οικογένεια η οποία φρόντισε για την μόρφωση του. Ο ίδιος όμως αποφάσισε να παραχωρήσει την περιουσία του σε αυτούς που είχαν ανάγκη κι ακολούθησε το δρόμο της ιεροσύνης. Κατάφερε μάλιστα να φτάσει από τη θέση του κληρικού έως και το αξίωμα του αρχιεπισκόπου.

Σύμφωνα με την παράδοση σε κάποιο ταξίδι του με προορισμό τους Αγίους Τόπους συνέβη μεγάλη θαλασσοταραχή η οποία ηρέμησε μόνο όταν ο Άγιος Νικόλαος προσευχήθηκε. Αναφέρεται δε ότι κάποιος από το πλήρωμα του καραβιού γλίστρησε και σκοτώθηκε, όμως μετά την προσευχή του αγίου κατάφερε να αναστηθεί. Για τον λόγο αυτό, αλλά και για άλλα θαύματα που η παράδοση τον θέλει να έχει τελέσει σε θαλάσσιο χώρο, τιμάται ιδιαίτερα ως προστάτης Άγιος των ναυτικών αλλά και των ψαράδων, γι’ αυτό τον λόγο και η ημέρα της γιορτής του αποτελεί αργία για το πολεμικό ναυτικό της χώρας.

Τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, τα οποία ανέβλυζαν μύρο μετά το θάνατο του γι’ αυτό και του αποδίδουν και τον όρο «μυροβλύτης», βρίσκονται κατά κύριο λόγο σε Εκκλησία που φέρει το όνομα του στο Μπάρι της Ιταλίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι θεωρείται επίσης και προστάτης των φτωχών, έτσι για τον δυτικό κόσμο ήταν ο Άγιος που έφερνε δώρα στα παιδιά και στην ουσία είναι ο Άγιος που εμείς πιστεύουμε ως Άγιο Βασίλη, καθώς τα δώρα στην Ελλάδα είθισται να τα παίρνουν τα παιδιά την Πρωτοχρονιά. Επιπλέον, είναι ο πολιούχος Άγιος της Αλεξανδρούπολης, του Βόλου, του Γαλαξιδίου, της Κοζάνης, του Πολύγυρου, αλλά και της ομώνυμης πόλης της Σητείας και της Σύρου.


12 2019 SilverBrand 0212 2019 SilverBrand 03Ola Ta Dora