Κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου γιορτάζουμε μια από τις μεγαλύτερες δεσποτικές εορτές της χριστιανοσύνης, γιορτές δηλαδή που είναι αφιερωμένες στην ανάμνηση και τη ζωή του Χριστού στη Γη, τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος.

Ο Κύριος μαζί με τους τρεις μαθητές του, τον Πέτρο, τον Ιωάννη και τον Ιάκωβο ανέβηκε στο όρος Θαβώρ (στα εβραϊκά σημαίνει έλευση φωτός), γνωστό και ως όρος της Μεταμορφώσεως, προκειμένου να προσευχηθούν. Η ανάβαση ήταν αρκετά δύσκολη, για αυτό σταμάτησαν να ξεκουραστούν, αλλά έπεσαν σε ύπνο βαθύ. Όταν ξύπνησαν, αντίκρυσαν τον Ιησού που έλαμπε με ρούχα λευκά που και αυτά έλαμπαν όπως το φως. Συνομιλούσαν μαζί Του ο Μωυσής και ο προφήτης Ηλίας.

Λίγο αργότερα σύννεφο τους σκέπασε και μέσα από αυτό ακούστηκε φωνή που έλεγε: «Οὗτος ἐστὶν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε», δηλαδή, Αυτός είναι ο Υιός μου ο αγαπητός, που τον έστειλα για να σωθεί ο κόσμος. Αυτόν να ακούτε.

Ο σκοπός αυτού του θαυμαστού γεγονότος ήταν να κάνει ο Κύριος τους μαθητές να πιστέψουν ακόμη πιο πολύ σε Αυτόν και να μην χάσουν την πίστη τους, όταν θα Τον δουν γυμνό, γεμάτο αίματα να φορά το ακάνθινο στεφάνι. Ο Κύριος εξάλλου είναι Παντοδύναμος.

Τη μέρα αυτή όπως και την Κυριακή των Βαΐων καθώς και τη μέρα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου μπορούμε να καταλύσουμε, να καταναλώσουμε δηλαδή ψάρι.


mentagion agios xristoforos koumpi Ola Ta Dora