Με τον όρο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου ορίζεται η μέρα κατά την οποία ο Κύριος επέλεξε να μεταφέρει το μήνυμα στην Παναγία ότι αυτή ήταν η εκλεκτή η οποία επρόκειτο να κυοφορήσει τον Υιό του Θεού.

Η ανακοίνωση έγινε στη Ναζαρέτ, στον τόπο όπου διέμενε τότε η νεαρή Μαριάμ. Την αναγγελία του χαρμόσυνου μηνύματος είχε αναλάβει ο Άγγελος Κυρίου, ο Γαβριήλ, ο οποίος μετέδωσε την είδηση στη Θεοτόκο με τη γνωστή πλέον φράση ‘Χαίρε, κεχαριτωμένη. Ο Κύριος μετά σου.’ Με τη φράση αυτή γνωστοποιούσε στην νεαρή Θεοτόκο το σχέδιο του Θεού για την ενανθρώπιση του Υιού του. Όπως ήταν επόμενο, η Παναγία αναστατώθηκε και διερωτήθηκε πως θα μπορούσε κάτι τέτοιο να πραγματοποιηθεί, ενώ εκείνη δεν είχε συζυγικές σχέσεις. Ο Άγγελος τότε την πληροφόρησε για την μεταφυσική σύλληψη του Χριστού.

Η εικόνα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο νησί της Τήνου αποτελεί ένα από τα πλέον ευσεβή και σημαντικά προσκυνήματα της Ορθοδοξίας καθιστώντας και το Ναό της Ευαγγελιστρίας ως ένα από τους πιο επιφανείς θρησκευτικούς προορισμούς που κάθε Χριστιανός επιθυμεί να επισκεφθεί. Η διάσημη εικόνα που κοσμεί τον ναό βρέθηκε εκεί στις 30 Ιανουαρίου του 1823 από τη μοναχή Πελαγία μετά από κάποιο όραμα που είδε στον ύπνο της και της υποδείκνυε το μέρος που θα έβρισκε την εικόνα. Η εικόνα μάλιστα κόπηκε στα δύο από την αξίνα εργάτη που επιχειρούσε για την ανεύρεση της. Επειδή η χρονολογία ανεύρεσης της συμπίπτει με τα πρώτα χρόνια της ελληνικής επανάστασης, πολλοί από τους γνωστούς οπλαρχηγούς έσπευσαν να την προσκυνήσουν καθώς θεωρήθηκε καλός οιωνός. Ύστερα από την ανεύρεση της εικόνας στο σημείο εκείνο χτίστηκε ιερός ναός αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, ο οποίος έχει αποκτήσει τρανή φήμη και τον επισκέπτονται μεγάλα πλήθη πιστών κάθε χρόνο.


  euaggelismos xulines koumpieuaggelismos metaxotipiaeuaggelismos asimenia tinoueuaggelismos asimenia megali