Ο Άγιος Κωνσταντίνος έμεινε στην ιστορία για το Διάταγμα των Μεδιολάνων, γνωστό και ως Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας. Η Αγία Ελένη, μητέρα του Αγ. Κωνσταντίνου, είναι γνωστή για την ανεύρεση των τόπων όπου γεννήθηκε, σταυρώθηκε και αναστήθηκε ο Χριστός.

Άγιος Κωνσταντίνος

Ο Άγιος Κωνσταντίνος, γνωστός επίσης και ως Κωνσταντίνος ο Μέγας, είναι ο πρώτος αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που στράφηκε στο Χριστιανισμό. Γεννήθηκε περίπου στο 280 μ.Χ.

Μητέρα του ήταν η Ελένη, επίσης Αγία και πατέρας του ο Κωνστάντιος Χλωρός, ο οποίος είχε αναλάβει το αξίωμα του Αυγούστου για το Δυτικό Τομέα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Ύστερα από το θάνατο του πατέρα του το 306μ.Χ. ο Κωνσταντίνος ανακηρύσσεται αυτοκράτορας από το στράτευμα και το 324 μ.Χ. πέτυχε να ανακηρυχτεί αυτοκράτορας Δύσης και Ανατολής συγκεντρώνοντας όλη της εξουσία της Αυτοκρατορίας στα χέρια του.

Τα χρόνια που υπήρξε στον αυτοκρατορικό θρόνο ο Κωνσταντίνος, η Βυζαντινή Αυτοκρατορία γνώρισε πολλές μεταρρυθμίσεις, ωστόσο έμεινε περισσότερο γνωστός στην ιστορία για το Διάταγμα των Μεδιολάνων, γνωστό και ως Διάταγμα της Ανεξιθρησκίας το 313μ.Χ. Όριζε πλέον ως επιτρεπόμενη θρησκεία στην αυτοκρατορία το Χριστιανισμό, αλλά έδινε και τη δυνατότητα οι πιστοί να λατρεύουν ελεύθερα όποια θρησκεία θέλουν. Παρ’ όλα αυτά, οι διωγμοί των χριστιανών θα παύσουν οριστικά μόνο όταν ο Άγιος Κωνσταντίνος ανέλαβε ως μονοκράτορας το 324 μ.Χ., οπότε οι χριστιανοί αρχίζουν ελεύθερα να εκδηλώνουν την πίστη στο Χριστό χωρίς να κρύβονται σε κατακόμβες. Την ίδια εποχή επίσης ο Άγιος Κωνσταντίνος συγκαλεί την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο (325 μ.Χ. Νίκαια Βιθυνίας), στην οποία ρυθμίζεται το θέμα των αιρέσεων και κυρίως του Αρειανισμού που μάστιζε την αυτοκρατορία εκείνα τα χρόνια. Επίσης, συντάσσεται και το ιερό Σύμβολο της Πίστεως που αποτελεί μια περιεκτική και σύντομη ομολογία της Χριστιανικής Πίστης.

Τέλος, ο Άγιος Κωνσταντίνος δίνει εντολή μαζί με την μητέρα του, Αγία Ελένη, για την ανέγερση του Ιερού Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα και αποφασίζει τη μεταφορά της πρωτεύουσας της Αυτοκρατορίας από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με ιστορικές μαρτυρίες ο θάνατος του Αγίου Κωνσταντίνου επήλθε στις 22 Μαΐου του 337 μ.Χ. από κάποια ασθένεια.

Διαβάστε περισσότερα για τον Άγιο Κωνσταντίνο

 

Αγία Ελένη

Η φήμη αλλά και η μνήμη της Αγίας Ελένης είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον Άγιο Κωνσταντίνο καθώς υπήρξε η μητέρα του.

Όταν ο Άγιος Κωνσταντίνος κατέκτησε τον αυτοκρατορικό θρόνο, η Αγία Ελένη έχαιρε μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης από τον γιο της, ο οποίος έδωσε το όνομα της στη γενέτειρα της Δρέπανο Βιθυνίας, που μετονομάστηκε σε Ελενόπολη, της παραχώρησε τον τίτλο της Αυγούστας,  αλλά και έκοψε νομίσματα με τη μορφή της.

Η Αγία Ελένη ωστόσο έμεινε γνωστή στον Χριστιανισμό κυρίως για δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που στιγμάτισαν το βίο της. Μετά την ολοκλήρωση της Α΄ Οικουμενικής Συνόδου αποφασίζει να επισκεφθεί τους Αγίους Τόπους όπου και θέτει ως στόχο την ανεύρεση του τόπου που έζησε και δίδαξε ο Ιησούς. Κατόπιν ανασκαφών που ξεκινούν κατόπιν εντολής της, θα έρθουν στο φως ο τόπος που γεννήθηκε ο Χριστός αλλά και τα μέρη στα οποία σταυρώθηκε και αναστήθηκε. Μετά από αυτή τη σπουδαία ανακάλυψη δίνει εντολή για την ανέγερση των ναών της Γέννησης και Ανάστασης του  Χριστού, που αποτελούν δύο από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά μνημεία της Χριστιανοσύνης. Επίσης η Αγία Ελένη ανακάλυψε τον Τίμιο Σταυρό πάνω στον οποίο σταυρώθηκε ο Χριστός.

Η Αγία Ελένη κοιμήθηκε μεταξύ του 327 και 328 μ.Χ. στη Νικομήδεια και το λείψανο της από εκεί μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη στο ναό των Αγίων Αποστόλων. Από εκεί μετέβη σε ναό στη Ρώμη πρώτα και έπειτα σε ναούς της Βενετίας και του Βατικανού όπου παραμένουν έως και σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα για την Αγία Ελένη

 

Η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου και Αγίας Ελένης τιμάται και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου.


kon elen asimenies koumpiSilverBrand oles asimenies eikonesOla Ta Dora