Κάθε χρόνο στις 5 Μαΐου γιορτάζει η Αγία Ειρήνη η Μεγαλομάρτυς.

Η Αγία Ειρήνη, πριν βαπτιστεί και ασπαστεί τον χριστιανισμό, ονομαζόταν Πηνελόπη. Ο πατέρας της ήταν ο Λικίνιος, βασιλιάς ενός μικρού βασιλείου. Η Αγία προερχόταν από ειδωλολατρική οικογένεια. Ασπάστηκε τον χριστιανισμό και βαπτίσθηκε από έναν ιερέα που λεγόταν Τιμόθεος.

Μόλις ο πατέρας της Αγίας ενημερώθηκε για το γεγονός αυτό, καθώς επίσης πως η κόρη του είχε καταστρέψει τα είδωλα του σπιτιού τους ως ένδειξη πίστης στον Χριστό, εκείνος εξοργίστηκε. Έτσι, έδωσε εντολή να τη δέσουν σε ένα άλογο με σκοπό να τη σκοτώσει με τις κλοτσιές. Συνέβη, όμως, θαύμα: το άλογο κλότσησε τον ίδιο και τον σκότωσε. Τότε η Αγία Ειρήνη χρησιμοποιήσε το όπλο της προσευχής και ο πατέρας της σηκώθηκε, αναστήθηκε. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να βαπτιστεί όλη η οικογένεια χριστιανοί.

Η Αγία εξαιτίας των διωγμών πέρασε πολλές δυσκολίες, αλλά δεν έχασε την πίστη της. Αυτή ομολογούσε χωρίς φόβο την αγάπη και την αφοσίωση της στον Χριστό. Θαυματουργούσε και κατάφερε πολλοί να πιστέψουν και να γίνουν χριστιανοί. Τα τελευταία χρόνια της ζωής της έζησε στην Έφεσο ασκώντας ιεραποστολικό έργο.

Η Αγία θεωρείται προστάτης της Κυπριακής Αστυνομίας, ενώ στο παρελθόν ήταν προστάτισσα της Ελληνικής Χωροφυλακής.

Απότμημα (κομμάτι) του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκεται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας. Η Τίμια Κάρα της Αγίας φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης Ριγανοκάμπου Πατρών.

Κατά τα δυτικά μαρτυρολόγια η Αγία πέθανε, αφού αρχικά τη βασάνισαν ρίχνοντάς τη στην πύρα και στο τέλος αποκεφαλίστηκε.


 panteleimon asimenies koumpi agia eirini xilines koumpiSilverBrand oles asimenies eikones Ola Ta Dora