Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος Χριστόφορος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε αφορμή να θεωρηθεί προστάτης των οδηγών.

Ο Άγιος Χριστόφορος η μνήμη του οποίου τιμάται στις 9 Μαΐου είναι πολιούχος του Αγρινίου και της περιοχής Πικερμίου στην ανατολική Αττική.
Καταγόταν από ημιβάρβαρη φυλή και ονομαζόταν Ρεμπρόβος, που σημαίνει αδόκιμος, αποδοκιμασμένος, κολασμένος. Φαίνεται πως η εξωτερική του εμφάνιση δεν ήταν ωραία, για αυτό τον λόγο χαρακτηριζόταν ως «κυνοπρόσωπος».

Ο Άγιος βαφτίστηκε χριστιανός μετά από ένα αξιοθαύμαστο γεγονός. Είχε εγκατασταθεί σε ένα επικίνδυνο πέρασμα ενός ποταμού και μετέφερε δωρεάν στους ώμους του εκείνους που επιθυμούσαν να περάσουν τον ποταμό. Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά του μικρό παιδί, το οποίο τον παρακάλεσε να τον περάσει στην απέναντι όχθη του. Ο Ρεμπρόβος με μεγάλη προθυμία το πήρε στους ώμους του. Ενώ προχωρούσε, το βάρος του παιδιού αυξανόταν, ώστε με μεγάλο κόπο κατάφερε να φθάσει στην απέναντι πλευρά. Μόλις έφθασε στον προορισμό του, πολύ κουρασμένος είπε στο παιδί ότι και όλο τον κόσμο να σήκωνε δεν θα ήταν τόσο βαρύς. Το παιδί του απάντησε: «Μην απορείς, διότι δεν μετέφερες μόνο τον κόσμο όλο, αλλά και τον πλάσαντα αυτόν, αυτόν δηλαδή που έπλασε τον κόσμο. Είμαι Εκείνος στην υπηρεσία του Οποίου πρόσφερες τις δυνάμεις σου και σε απόδειξη αυτού φύτεψε το ραβδί σου και αύριο θα έχει βλαστήσει», και αμέσως εξαφανίσθηκε.

Ο Ρεμπρόβος, λοιπόν, φύτεψε τη ράβδο και την επομένη τη βρήκε πράγματι να έχει βλαστήσει. Η θεία Χάρη, που έλαβε την ώρα του βαπτίσματος και του Χρίσματος, άλλαξε όλη του την ύπαρξη.
Στην Ορθόδοξη αγιογραφία ο Άγιος εικονίζεται να μεταφέρει στον ώμο του τον Χριστό. Αυτό το γεγονός αποτέλεσε αφορμή να θεωρηθεί προστάτης των οδηγών. Στο Μικρόν Ευχολόγιον και συγκεκριμένα στην Ακολουθία «επί ευλογήσει νέου οχήματος» υπάρχει, πρώτο στη σειρά, το απολυτίκιό του. Αυτό δικαιολογεί απολύτως το γεγονός πως πολύ συχνά οι άνθρωποι αγοράζουν ως διαχρονικό δώρο για καινούργιο αυτοκίνητο ένα ασημένιο γούρι με τη μορφή του Αγίου Χριστοφόρου καθώς και της Παναγίας.

Ο Άγιος δίδαξε τον χριστιανισμό και έκανε πολλά θαύματα. Λόγω της δυνατής του πίστης πέρασε φρικτά βασανιστήρια και αποκεφαλίστηκε το έτος 251 μ.Χ.

Η Κάρα του Αγίου Χριστόφορου βρίσκεται στη Μονή Καρακάλου Αγίου Όρους. Αποτμήματα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Χριστόφορου βρίσκονται στις Μονές Προυσού Ευρυτανίας, Γενν. Θεοτόκου Αιγίνης, Αγ. Αναργύρων Καστοριάς και Κύκκου Κύπρου.

Διαβάστε την Προσευχή για τους Οδηγούς


 panteleimon asimenies koumpi SilverBrand oles asimenies eikones mentagion agios xristoforos koumpi Ola Ta Dora