Η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί τη μέρα που ερωτευμένοι όλων των ηλικιών ανταλλάζουν δώρα όπως γλυκά και λουλούδια εκφράζοντας τα συναισθήματα τους με αυτό τον τρόπο στο ταίρι τους.

Ο Άγιος Βαλεντίνος αποτελεί άγιο της καθολικής και της αγγλικανικής εκκλησίας ο οποίος όμως γιορτάζεται σε πάρα πολλά μέρη του κόσμου. Η 14η Φεβρουαρίου η οποία είναι η μέρα της γιορτής του, σηματοδοτεί την ημέρα που γιορτάζουν οι ερωτευμένοι και αποτελεί την μέρα στην οποία ο άγιος Βαλεντίνος μαρτύρησε. Η σύνδεση της συγκεκριμένης ημερομηνίας με τον εορτασμό των ερωτευμένων λέγεται ότι ξεκίνησε από τον Βρετανό συγγραφέα Τζέφρυ Τσώσερ (Geoffrey Chaucer) ο οποίος σε έργο του αναφέρει τον Άγιο Βαλεντίνο ως προστάτη των ερωτευμένων.

Σύμφωνα με τις λίγες μαρτυρίες που υπάρχουν για τη ζωή του, υπήρξε ιερέας στη περιοχή Τέρνι της Ιταλίας. Εκεί, βοηθούσε τους μάρτυρες του Χριστιανισμού και μάλιστα πάντρευε στα κρυφά ζευγάρια, καθώς την εποχή που έδρασε υπήρξαν μεγάλοι διωγμοί κατά των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Κλαύδιο τον Β΄. Για αυτή του την πράξη λέγεται ότι δόθηκε η εντολή από τον αυτοκράτορα να θανατωθεί. Σύμφωνα πάλι με άλλες παραδόσεις, κατά τη διάρκεια της φυλάκισης του, ερωτεύτηκε την κόρη του φρουρού του στην οποία έστελνε γράμματα υπογράφοντας ως «ο Βαλεντίνος σου».

Παραδοσιακά πάντως η 14η Φεβρουαρίου αποτελεί τη μέρα που ερωτευμένοι όλων των ηλικιών ανταλλάζουν δώρα όπως γλυκά και λουλούδια εκφράζοντας τα συναισθήματα τους με αυτό τον τρόπο στο ταίρι τους.


SilverBrand KosmimataSilverBrand triantafulloOla Ta Dora