Mία όμορφη ιστορία θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκότωσε έναν Δράκο, ο οποίος φύλασσε ένα πηγάδι και εξόντωνε όποιον πήγαινε κοντά, μένοντας στην εκκλησιαστική εικονογραφία ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστιανικές απεικονίσεις.

Ο Άγιος Γεώργιος, γνωστός και με το επίθετο Τροπαιοφόρος, ήταν στρατιωτικός στην Ρώμη την εποχή που αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός. Γεννήθηκε κάπου στην ευρύτερη περιοχή της Καππαδοκίας μεταξύ του 275 και 285 μ.Χ. από γονείς Χριστιανούς.

Όταν ο Άγιος Γεώργιος ήταν μόλις 10 ετών έχασε τον πατέρα του και η μητέρα του τον πήρε και πήγαν να ζήσουν στην πατρίδα της κάπου κοντά στην Ιερουσαλήμ. Λίγα χρόνια αργότερα όταν ήταν σε ηλικία 18 ετών στρατεύθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό στον οποίο και διακρίθηκε σύντομα λαμβάνοντας αξιώματα και φθάνοντας έως και τη θέση του Δούκα (διοικητή) και Κόμη (συνταγματάρχη) μέσα στο σώμα του Ρωμαϊκού στρατεύματος.

Ο Άγιος Γεώργιος είχε καταφέρει εκτός από την άνοδο του στο Ρωμαϊκό στρατό να απολαμβάνει και την εκτίμηση και το σεβασμό του. Παρ’ όλα αυτά, όταν ο Διοκλητιανός ξεκίνησε τους διωγμούς κατά της Χριστιανικής πίστης ο Άγιος Γεώργιος ομολόγησε ρητά την πίστη του προκαλώντας την έντονη δυσαρέσκεια  του αυτοκράτορα ο οποίος προσπάθησε στην αρχή με ανταλλάγματα να κάνει τον Άγιο Γεώργιο να αλλάξει γνώμη και να απαρνηθεί τον Χριστιανισμό. Όταν ο Διοκλητιανός αντιλήφθηκε ότι με τις προσφορές του δεν θα κατάφερνε να λυγίσει τον άλλοτε πιστό αξιωματικό του, διέταξε να τον υποβάλλουν σε διάφορα είδη φρικτών βασανιστηρίων με σκοπό να τον κάνουν να λυγίσει. Ωστόσο η πίστη του Αγίου ήταν ακλόνητη και ανάγκασε τον αυτοκράτορα να δώσει εντολή για εκτέλεση την 23η Απριλίου του 303 μ.Χ. Κατά την παράδοση τάφηκε μαζί με την μητέρα μου, η οποία μαρτύρησε την ίδια ή την επόμενη από εκείνον μέρα. Αυτή είναι και η μέρα που τιμάται η μνήμη του Αγίου Γεωργίου στην Ορθοδοξία εκτός και αν η ημέρα πέφτει πριν το Πάσχα οπότε ο εορτασμός μεταφέρεται την Δευτέρα της Διακαινησίμου γνωστής και ως Δευτέρας του Πάσχα.

Mία όμορφη ιστορία θέλει τον Άγιο Γεώργιο να σκότωσε έναν Δράκο ο οποίος φύλασσε ένα πηγάδι. Κατά την παράδοση ο δράκος εξόντωνε όποιον πήγαινε κοντά γι’ αυτόν τον λόγο οι χωρικοί έριχναν κλήρο για το ποιος θα πλησιάσει την περιοχή. Όταν ο κλήρος έπεσε στην βασιλοπούλα της περιοχής ο Άγιος Γεώργιος παρενέβη και την έσωσε σκοτώνοντας το θηρίο και μένοντας στην εκκλησιαστική εικονογραφία ως μία από τις πιο αναγνωρίσιμες χριστιανικές απεικονίσεις.

Ο Άγιος Γεώργιος κατέχει σημαντική θέση ανάμεσα στους Αγίους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και αυτό φαίνεται καθώς είναι ο προστάτης Άγιος του πεζικού και του στρατού ξηράς, είναι επίσης προστάτης άγιος της Αγγλίας, της Γεωργίας, της Μόσχας, της Καταλονίας αλλά και σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδας όπως: Ελευσίνα, Νεάπολη Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτα, Γουμένισσα, Εράτυρα, Μακροχώρι Ημαθίας, Σουφλί, Αμυγδαλεώνας Καβάλας, Νεμέα, Νιγρίτα, Πρώτη, Σιδηρόκαστρο, Ιεράπετρα, Νέα Βύσσα, Νέα Ποτίδαια, Ξηροπόταμος Δράμας, Ξυλόπολη Θεσσαλονίκης.

Λείψανα του Αγίου Γεωργίου βρίσκονται διάσπαρτα στην Ελλάδα και την Ιταλία αλλά από τα πιο σημαντικά προσκυνήματα ξεχωρίζουν κάποια μέρη της Ιερής Κάρας του αγίου και άλλα τμήματα λειψάνων του στη Μητρόπολη Θηβών και Λιβαδειάς, το δεξί του χέρι που φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Ξενοφώντος στο Άγιο Όρος.


Ασημένιες Εικόνες του Αγίου Γεωργίουagios georgios xulines koumpiΑσημένια Μεταγιόν του Αγίου Γεωργίου Ola Ta Dora